Kawa jest jedną z tych rzeczy, które wielu ludzi wydaje się kochać lub nienawidzić. Nie ma kompromisu. Niektórzy twierdzą, że kawa ma właściwości prozdrowotne i nie ma żadnego smaku. Inni przysięgają przy porannej filiżance kawy i twierdzą, że smak po prostu nie ma sobie równych.
Chociaż możesz być w tym z powodu przypływu kofeiny i smaku, w Nature opublikowano inne badanie, które może mieć poważne konsekwencje dla spożycia kawy. W badaniu tym przyjrzano się dwóm grupom kobiet: jednej grupie, która piła umiarkowanie, a drugiej grupie, która spożywała bardzo dużo – trzy filiżanki dziennie. Badanie wykazało, że kobiety w grupie umiarkowanie piły więcej niż kobiety w grupie intensywnie spożywającej. Co to znaczy?
Oznacza to, że kawa może odgrywać rolę w rozwoju raka przełyku. Jest to choroba, która ma kilka czynników ryzyka, w tym wysokie spożycie kawy, długie godziny jej picia i otyłość. Jednak, gdy naukowcy wykluczyli te kobiety, które były otyłe, ryzyko zachorowania na raka przełyku spadło o 40 procent. Kawa jest więc nie tylko korzystna dla Twojego codziennego zdrowia, ale może również obniżyć ryzyko raka przełyku. Oznacza to, że nie tylko jest to zdrowy napój do regularnego picia, ale także zmniejsza ryzyko.
Inne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda dotyczyło wpływu kawy na ludzki układ odpornościowy. Ci, którzy spożywali najwięcej kawy, mieli w rzeczywistości mniej funkcji odpornościowych. Kawa zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Niestety wolne rodniki mogą uszkadzać nasze komórki, przyspieszać starzenie się, a nawet powodować raka. Nasza codzienna ekspozycja na toksyny w środowisku, chemikalia i konserwanty żywności jest duża i zdecydowanie jest czynnikiem. Ale kawa zawiera związki, które mogą hamować produkcję wolnych rodników.
Wreszcie inne badanie wykazało, że osoby pijące kawę są mniej narażone na kamienie żółciowe. Picie kawy wydaje się zmniejszać ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Jednak ten efekt może być spowodowany obecnością innych składników w kawie, które działają jak kwas, co zmniejsza zdolność pęcherzyka żółciowego do rozpuszczania kamieni. Tak więc kawa nie może bezpośrednio zmniejszyć ryzyka powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym, ale może zmniejszyć to ryzyko w połączeniu z innymi powszechnymi praktykami.
Więc jakie są korzyści zdrowotne picia kawy? Nie wszystkie z nich wynikają z obecności przeciwutleniaczy, ale wiele z nich tak. Należy zauważyć, że wiele przeciwutleniaczy nie zostało udowodnionych jako skuteczne, więc zawsze dobrze jest przeczytać i zbadać każdy nowy przeciwutleniacz, który możesz przyjmować. Dobrze jest również skonsultować się z lekarzem przed dodaniem czegoś nowego do diety, zwłaszcza jeśli masz problemy zdrowotne. Dobry suplement z wieloma różnymi przeciwutleniaczami nie tylko zaspokoi niezbędne wymagania dietetyczne większości ludzi, ale może również uzupełnić to, co już otrzymujesz z kawy.